Mi a sportorvoslás?

A sportorvosi alkalmassági- és időszakos szűrővizsgálatok célja a betegségek, sérülések, illetve az ezekre hajlamosító kockázati tényezők kiszűrése, azon elváltozások felismerése, amelyek megléte esetén a versenyszerű sport, illetve egy adott sportág folytatása egészségkárosító hatású lehet. Alapvető célja tehát a sportoló egészségének védelme.

Ki végezhet sportorvosi tevékenységet?

A vizsgálatokat az Országos Sportegészségügyi Intézet sport egészségügyi szakrendelésének, valamint az Országos Sportegészségügyi Hálózatnak a sportorvosai végezhetik. Kinek szükséges a sportorvosi vizsgálat? Versenyezni - néhány sportág kivételével - csak érvényessportorvosiengedéllyel lehet. (A sportorvoslás szabályait a 215/2004.(VII.13.) kormányrendelet rögzíti.).18 éven aluli versenyzőnél félévente, 18 év felett évente szükséges a vizsgálat.

Miből áll a sportorvosi vizsgálat?

Sportágtól függetlenül kötelező eleme a sportorvosi alkalmassági- és szűrővizsgálatnak az anamnézis felvétele (egységes kérdőív alapján), a fizikális vizsgálat, 12 elvezetéses nyugalmi EKG, vizelet vizsgálat

Tájékoztatjuk kedves pácienseinket, hogy 35 év felett kizárólag vérkép bemutatásával (1 hónapon belüli) adható ki az engedély. (Vérkép: Triglicerid,  koleszterin, húgysav, vércukor, karbamid, kreatinin). A vérvétel vagy a sportorvosi vizsgálat napján történik, amelynek a díja benne van a csomag árban, és a versenyengedélyért a következő rendelésre kell visszajönni.

Milyen egyéb szakvizsgálatok lehetnek szükségesek?

Szemészet (pl.: labdás csapatsport, küzdősport, lövészet, íjászat)
Fül- orr-gégészet (pl.: vízilabda, úszás, autó-motorsport)
Ortopédia
Reumatológia
Neurológia (autó-motorsport, küzdősport)

Szakorvos: Dr. Márkus György

 

Online időpont kérés: Online időpont kérés a Sasadi Egészségközpontba 

Telefonos időpont kéréshez elérhetőségeinket itt találja.

Tekintse meg sportorvoslás árlistánkat!