Mi a  szakrendelés célja?

A nőgyógyászat a női nemi szervek betegségeivel és azok kezelésével foglalkozik. Ugyan külön orvostudományi szakág, a szülészettel együtt jelenik meg, főként mert mindkét szakterület kizárólag nőkkel foglalkozik, és számos ponton kapcsolódnak. 

Miből áll a nőgyógyászati vizsgálat?

A vizsgálat megkezdése előtt az orvos megismerkedik a páciens kórelőzményével:  korábbi betegségek, esetleges műtétek, gyógyszerszedés, jelenlegi panaszok. A vizsgálat célja, hogy az orvos megállapíthassa: az egészséges állapothoz képest milyen változások láthatóak, tapinthatóak. A manuális vizsgálat során az orvos számára megítélhetővé válik a méh helyzete, nagysága, át lehet tapintani a méh környezetét, a petefészkeket és a petevezetőket. A szomszédos szervekről a vesetájak, a húgyhólyag, a környező belek áttapintásával is lehet információt gyűjteni.

A nemi szervek kézzel való áttapintása után szokott következni a kolposzkópos vizsgálat, melynek célja a gát felszínének, a hüvelynek és a méhnyak hüvely felőli részének alapos áttekintése szabad szemmel és mikroszkóppal. Az orvos a megtekintést követően szükség esetén hüvelyváladékot, illetve rákszűrésre (onkocitológiai vizsgálatra) mintát vesz.

Rákszűréskor hüvelyváladékról is kapunk információt: lehet gyulladásos jel, de felismerhetőek pl. gombák, baktériumok, egyéb kórokozók.

A nőgyógyászati rákszűrésnek az emlők vizsgálata is része: az orvos áttapintja a melleket, a hónalj árkokat és a környéki nyirokcsomókat. A mellek betegségei időben felismerve jól gyógyíthatóak, ezért fontos az önvizsgálat.

Milyen egyéb szakvizsgálatok lehetnek szükségesek?

A nőgyógyászati betegségek diagnosztizálásához különféle vizsgálatok elvégzése lehet szükséges. Pédául vérszegénység gyanúja esetén vérvizsgálat, továbbá terhességi teszt, hüvelykenet-, hormonszintvizsgálatok, továbbá mammographia, emlő- vagy nőgyógyászati ultrahang vizsgálat merülhet fel.

Szakorvos: Dr. Rajnai Attila

 

Online időpont kérés: Online időpont kérés a Sasadi Egészségközpontba 

Telefonos időpont kéréshez elérhetőségeinket itt találja.

Tekintse meg nőgyógyászati árlistánkat!