Mi a diabetológia célja?

A diabetológia a cukorbetegség (diabetesz) diagnosztizálásával, gondozásával és megelőzésével foglalkozó szakrendelés. Célunk  a cukorbetegek modern kezelése egy olyan orvosi komplexumban, amelyben egy helyszínen a legtöbb szövődmény vizsgálatára lehetőség van, annak érdekében, hogy pácienseink hosszú távú kilátásaik maximálisan közelítsenek a nem-diabeteszes emberekéhez!

A diabétesz jelei, kezelése, és tünetek

Napjainkban a cukorbetegek száma rohamosan nő, kezelése is egyre több embert érint. A betegség nem akkor kezdődik, amikor a jeleit észleljük vagy amikor a megemelkedett vércukor szintet mérjük, hanem legtöbbször évekkel előbb.  Egy ideig rejtve maradnak a jelei, mivel a szervezet képes kompenzálni a folyamatot,. Szövődményei kialakulhatnak már ebben a fázisban is, ezért különös fontosságú a felismerése, már ekkor is megkezdhető a cukorbetegség kezelése.

A cukorbetegségben szenvedők kb. 10%-át inzulinnal kell kezelni a betegség felfedezésének pillanatától, náluk a tünetek általában drasztikusan jelentkeznek, ezért itt a cukorbetegség kezelése kiemelkedően fontos.  A többi esetben a diabéteszes betegek évekig csak diétával vagy diéta mellett szájon át adandó gyógyszerekkel kezelhetők. Esetenként ezek kombinációja szükséges. Sokan, akik a rizikó csoportba tartoznak, későn jelentkeznek szűrésre, vagy elhanyagolják a már felismert betegség kezelését, megfelelő  rendszeres ellenőrzését. Így elveszítik a cukorbetegség kezelés fontos időszakát.

A cukorbetegség az ereket rongálja meg elsősorban, így a cukorbetegség kezelése a keringési problémák orvoslását is szolgálja. Szövődményei minden létfontosságú szervben kialakulhatnak a nagy erek  és kis erek megbetegedése miatt. Ezért olyan szerteágazóak és súlyosak a következményei és sajnos gyakran ezek egyben addig nem ismert, frissen felfedezett tünetei: koszorúér szűkület, szívinfarktus, féloldali bénulással járó agyi ér elzáródások, veseelégtelenség, mely művese kezelés bevezetését is indokolhatja, kifejezett látásromlás, mely vakságig súlyosbodhat, végtagi erek szűkülete,  végtagok elvesztése, nehezen befolyásolható alsó végtagi fájdalmak, emésztőrendszeri, húgyúti beidegzési zavar, számos fertőzés.

A cukorbetegség kezelése során cél a cukorbetegek életminőségének megőrzése,  a cukorbetegség szövődményeinek megelőzése, azok előrehaladtának lassítása,  a szervezet saját inzulin  termelésének  megóvása.  Ehhez a cukorbetegek rendszeres időszakos ellenőrzésre, állapot felmérésre és  esetenként a cukorbetegség kezelésének módosításra van szükség.
A cukorbetegség kezelése mellett a társbetegségeket is figyelembe kell vennünk és megfelelő érvédelmet kell biztosítanunk a vércukor, a vérnyomás és a vérzsírok megfelelő szinten tartásával.

Szakorvos: Dr. Fehér Zsuzsanna 

 

Online időpont kérés: Online időpont kérés a Sasadi Egészségközpontba 

Telefonos időpont kéréshez elérhetőségeinket itt találja.

Tekintse meg diabetológia árlistánkat!